MYCELIUM

MYKA og Anemonen tager publikum med på en sansemættende oplevelsesrejse i danseforestillingen og installationen MYCELIUM. Forestillingen handler om svampenes magiske evner til at skabe forbundethed, omsorg og balance i naturens økosystemer. 

Foto: Anne Sofie Vermund

MYCELIUM tilbyder en særlig betydningsfuld oplevelse både for babyer og voksne. Forestillingen udfolder sig i en altomsluttende scenografi, hvor svampe i alle dets farver og former danser frem. 

Giv din baby og dig selv en oplevelse, der knytter jer endnu tættere sammen, i et magisk underjordisk univers hvor mycelium og svampe gror, kommunikere og skaber kærlige forbindelser. 

Forestillingen og installationen spillede i perioden 3. februar til 3. marts 2024 på Anemonen.

Anne Middelboe Christensen har for Teateravisen set og anmeldt forestillingen 11. februar 2024: Link til anmeldelse i Teateravisen

Anmeldelse af Stephanie Mielnicki for Børn i Byen 12. februar 2024

Refleksion over MYCELIUM af “En tur i kulturland”, som er en blog af dramaturg-uddannede Karina. Læs den her.

Video: Morten Arnfred

Forfatteren Amalie Smith har skrevet teksten Meceliumnoter på baggrund af en samtale med svampeforskeren Jacob Heilmann-Clausen.
Klik her for at lytte
Lydfilen varer 11.30 min. Rettighedsindehavere: Amalie Smith, Anemonen & MYKA. Musik: Erik Christoffersen

Krediteringer:
Idé og konceptudvikling: Anne Sofie Vermund og MYKA/My Grönholdt
Koreograf: My Grönholdt 
Scenograf og billedkunstner: Anne Sofie Vermund
Dansere:  Kristian Refslund & Joel Fritzon
Komponist: Erik Christoffersen 
Kostumedesign: Stina Resting
Stand in danser: Julie Rasmussen
Konsulent og tekst: Amalie Smith
Scenemester: Christoffer D. Pihl
Scenedesign og bygger: Alma Holmefjord
Regisør: Tine Als
Lyskonsulent: Madeleine Lind Hoppe
Administrator og rådgiver MYKA: Jens Christian Jensen
Teaterchef Anemonen: Sidsel Ramdal
PR og kommunikation: Isa Østerbye
Trailer: Morten Arnfred
Pressebilleder: Anne Sofie Vermund
Forhuskoordinator og teaterformidler: Mia Bech Sørensen
Forhusansvarlig: Laura Rusbjerg
Produktionsassistent: Emma Winding
Producent MYKA: Sofia Wickman

Forestillingen er støttet af Statens Kunstfond, Københavns Kommune, William Demant Fonden, Augustinus Fonden og BIRCA International Residency.

Foto: Anne Sofie Vermund

Kommunikationsafdelingen hos Statens Kunstfond har som en del af deres pressestrategi stillet forskellige spørgsmål til holdet bag forestillingen.

Hvordan har I arbejdet med Mycelium?
Vi har skabt et tværæstetisk værk, der både er installationskunst og en danseforestilling. Vores fokus har været på nysgerrighed og samskabelse: at undersøge alle de usynlige processer, der foregår i naturen og i relationen mellem forældre og barn. 

Hvilke materialer har I brugt?
Den største del af materialerne i værket er tekstil, der bruges  til at visualisere mycelium og svampe. Tekstilerne i forestillingen er både re-cycled og up-cyclede materialer og vi har arbejdet med naturfarvning. Vi anvender også dyrkede bakteriekolonier, mycelium og svampe i petriskåle.

Vi har brugt materialet resin til at indkapsle svampene. I resinen stoppes svampenes nedbrydningsprocessen og dermed kan vi skabe et mikrokosmos af svampe, mycelium og bakterier, så at selv babyer kan røre og undersøge.

Foto: Anne Sofie Vermund

Hvilke tanker har I gjort jer under arbejdet med Mycelium?
Vi har zoomet tæt ind på myceliums egenskaber. Mycelium er lange trådenetværker skjult under skovbunden, det er de usete dele af svampe. Mycelium nedbryder og opbygger, skaber næring og balance i skovbunden. Vi har arbejdet på at skabe en danseinstallation der indeholder den samme nærende og forbindende energi som mycelium har. 

Vi har været optaget af de kommunikations- og forbindelsesevner mycelium har. Gennem store netværker går mycelium i symbiotisk forbindelse med planter og træer, her hjælper de med at sende næring og signaler. Måske kan vi som mennesker spejle os i denne adfærd? Og forstå hvordan vi giver næring og omsorg til hinanden i små og store netværker. Noget vi føler vores verden især har brug for lige nu. 

Hvorfor laver i forestillinger til et så ungt publikum? (jeg tænker, de ikke vil kunne huske oplevelsen)
Værkerne er sanselige, æstetiske og interaktive, specialdesignet til de yngste publikummer, som oplever kunsten med alle kroppens sanser gennem nysgerrighed, leg og nærvær. Oplevelserne sætter spor i nervesystemet hos det lille barn, og vi insisterer på, at de yngste publikummer også fortjener højkvalitativ scenekunst som en naturlig del af deres hverdag, liv og opvækst. Vi arbejder med to målgrupper samtidigt, både de voksne og de yngste børn, og det nærvær, det giver at dele en kunstnerisk oplevelse sammen.

Foto: Anne Sofie Vermund

Hvordan er det at optræde for en så ung målgruppe?
Det er noget af det mest magiske som findes.  Babyernes nærvær, nysgerrighed og umiddelbare tilgang til verden er en meget livsbekræftende oplevelse at være i. Det minder os om, at vi skal tage tempoet ned, og dykke ned i nærvær, sanser, leg og nysgerrighed, noget vi voksne ofte ville have rigtigt godt af at gøre noget mere. At se verden igennem babyernes øjne, er både befriende og inspirerende. At se verden på ny.

Hvad er Mycelium for en forestilling? Hvad handler den om?
Mycelium er en sansemættet danseinstallation, der handler om mycelium og svampenes magiske evne til at skabe forbundethed, omsorg og balance i naturens økosystemer.

Teamet er omsorg og forbindelser, hvor vi inviterer publikum med på en farverig, magisk og underjordisk rejse med inspiration i svamperiget. 

Hvad håber I, at børn og forældre tager med fra forestillingen?
Vi håber, at børn og forældre har fået en magisk kunstnerisk oplevelse, der vækker fantasien og knytter dem tættere sammen. Vi håber også at oplevelsen af Mycelium inspirerer til at være nysgerrig på både scenekunsten og naturen sammen med sit barn – også på længere sigt. 

Foto: Anne Sofie Vermund